JULKILAUSUMA PAM- Liikealan Turunseudun osasto 069 ry. Kauppojen aukiolon vapauttaminen

8.12.2015

JULKILAUSUMA

PAM- Liikealan Turunseudun osasto 069 ry.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen

 

Kenen asialla hallitus on ajaessaan kiireellä ja väkipakolla kauppojen aukiolon vapauttamista? Ei ainakaan työntekijöiden ja pienyrittäjien. Tästä ei seuraa lisää työpaikkoja, se on jo todistettu edellisillä sunnuntai- aukiolojen laajentumisella. Emme tiedä yhtään yritystä johon olisi palkattu sen johdosta väkeä. Päinvastoin yt-neuvotteluista tiedotetaan lähes päivittäin. Pienyrityksillä on ollut yksi ainoa etu suuriin nähden, pidemmät aukiolot ja nyt sekin halutaan ottaa pois, eli varmasti kuvasta häviää taas muutamia lähikauppoja ja kaupan alalle tulee lisää työttömiä ja pahimmassa tapauksessa pakolla nollatuntisopimuksella töitä tekeviä. Kuluttajilla ei myöskään ole yhtään enempää rahaa käydä kaupassa vaikka sinne jatkossa pääseekin 24/7.
Yksintyöskentely ja turvattomuus myös lisääntyy varmasti ja isommissakin liikkeissä ollaan vähemmän yhtä aikaa töissä, palvelu ja tiedonkulku kärsivät .
Kaupan alalla työskentelee paljon naisia ja osa heistä yksinhuoltajia. Miten lasten päivähoito aiotaan järjestää? Aukioloaikojen vapautus lisää paineita julkisten palvelujen lisäämiseksi. Emme ole kuulleet mitään merkkejä päivähoidon uudistuksesta ja emme millään voi uskoa, että kaikki työntekijät pystyisivät sopimaan työvuoronsa yksi yhteen lastenhoidon kanssa. Kaupan alan palkat eivät myöskään kannusta kovin kummoisiin ratkaisuihin lasten hoidon osalta, eli äitien töihin pääsyä halutaan rajoittaa.
Entä julkinen liikenne, onko siitä näkynyt tiedotteita, miten sitä parannetaan vaikkapa haja-asutusalueilla? Bussit eivät välttämättä kulje viikonloppuisin ollenkaan, tai sitten viimeinen bussi menee jo paljon ennen kuin työaika loppuu. Kun sielläkin niitä kaupan työntekijöitä asuu vai onko se taas niitä valintakysymyksiä? Mikset muuta pois sieltä vaikkapa lähelle sitä kauppaa, joka sinulle tarjoaa tuota arvokasta osa-aikatyötä.
Asioita ei ole ajateltu yhtään muuta kuin isojen kaupparyhmittymän kannalta. Tästä ei hyödy kuluttaja eikä kaupan kassa, varastotyöntekijät, eikä edes Suomen valtio. Siksi meillä on täysi syy vastustaa aukiolojen vapauttamista.