Suomen tilanne puhutti Euroopan ay-liikkeen kokoontumisessa
27.5.2025

Blogikirjoitukset 27.5.2025 8:45
"Suomi on Orpon hallituksen työmarkkinaheikennysten myötä päätynyt malliesimerkiksi siitä, mitä laitaoikeiston hallitusvalta tarkoittaa työntekijöille."
Suomen tilanne oli esillä niin puheenvuoroissa kuin käytäväkeskusteluissakin, kun Euroopan ammattiyhdistysväki kokoontui 20.–21.5. Serbian Belgradiin Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUCin konferenssiin.
Aiemmin myönteisenä esimerkkinä tunnettu Suomi on Orpon hallituksen työmarkkinaheikennysten myötä päätynyt malliesimerkiksi siitä, mitä laitaoikeiston hallitusvalta tarkoittaa työntekijöille. Tällä kertaa suomalaiset tosin saivat käytäväkeskusteluissa myös varovaisen toiveikkaita jatkokysymyksiä, kun kumppanit kuulivat hallituksen kannatuksen laskusta.
Karuimmat raportit työntekijöiden perusoikeuksien loukkauksista kuultiin Valko-Venäjältä ja Turkista. Myös Ukrainasta ja Virosta kuultiin huolestuttavasta kehityksestä.
Valko-Venäjän puheenvuoron käytti maanpaossa oleva ammattiyhdistysjohtaja. Maan yksinvaltainen presidentti Lukašenka on vuoden 2020 väärennetyn vaalivoittonsa jälkeen vanginnut suuren joukon ay-liikkeen ja muiden kansanliikkeiden aktiiveja, mikä on pakottanut vapaan ay-liikkeen jatkamaan työtään maanpaosta käsin.
Myös presidentti Erdoğanin autoritaarisesti johtamassa Turkissa ay-johtajia on toistuvasti joutunut mielivaltaisten vangitsemisten uhriksi ja julkisen sektorin työntekijöitä on irtisanottu tuhansittain poliittisin perustein. Ukrainassa puolestaan on viety läpi työntekijöiden asemaa heikentäviä lakiuudistuksia samaan aikaan, kun sotatila on rajoittanut ay-liikkeen kykyä vaikuttaa asiaan. Viimeisimpänä käänteenä maan suurimman ay-keskusjärjestön puheenjohtaja pidätettiin ja määrättiin kotiarestiin poliittiseksi epäiltyjen syytösten nojalla.
EU:ssa on kuitenkin nähty suunnanmuutos ja myönteinen kehitys uhkaa kääntyä olemassa olevan turvan purkamiseksi.
Viron maaliskuussa aloittanut hallitus esittää maan työsopimuslakiin muutoksia, jotka muun muassa lisäisivät työnantajien oikeutta sanella yksipuolisesti työntekijöiden työtunteihin ja tuloihin vaikuttavia muutoksia. Hallitus ohittaa täysin uudistuksen alkuperäisen, työmarkkinaosapuolten sopiman lähtökohdan, jonka mukaan kyseisten muutosten pitäisi perustua työehtosopimukseen.
Eri maiden tilanteiden ohella konferenssissa keskusteltiin Euroopan unionin näkymistä. Eurooppalainen ay-liike tavoittelee jatkoa viime vuosien kehitykselle, jossa unionissa on hyväksytty tärkeitä työntekijöiden oikeuksia vahvistamia lakeja. Viimevuotisten eurovaalien jälkeen EU:ssa on kuitenkin nähty suunnanmuutos ja myönteinen kehitys uhkaa kääntyä olemassa olevan turvan purkamiseksi.
Konferenssissa keskusteltiin myös EU:n laajentumisesta, mikä EU:n hakijamaihin kuuluvassa, geopolitiikan jakolinjalla sijaitsevassa Serbiassa olikin erityisen ajankohtaista. EU:n työelämänormien kunnioittaminen on keskeinen osa jäsenyyden vaatimuksia, ja Serbialla – kuten monilla muillakin hakijamailla – vaikuttaa olevan siihen vielä pitkä matka.
Välittömästi konferenssin päätyttyä kokoontunut ETUCin hallitus otti vielä kantaa Gazan järkyttävään tilanteeseen. Euroopan unioni oli juuri edellisenä päivänä päättänyt arvioida, kunnioittaako Israel sen ja EU:n väliseen assosiaatiosopimukseen sisältyviä ihmisoikeussitoumuksia. ETUC katsoo olevan luotettavaa näyttöä siitä, että näin ei tapahdu, jolloin EU:n tulee päättää Israeliin kohdistuvista sanktioista.