SAK:n Katja Syvärinen: Hallituksen kaksi ensimmäistä vuotta osoittavat, että politiikalla on väliä
9.5.2025

Uutinen 1.5.2025 12:00
SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan Katja Syvärisen mukaan viimeistään hallituksen puoliväliriihi osoitti, mistä nykyhallituksen politiikassa on pohjimmiltaan kyse.
Hallituksen politiikassa ei ole kyse velkalaivan kääntämisestä tai koko Suomen kuntoon laittamisesta kuten valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo ovat toistelleet.
– Sanotaan se suoraan: kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten ja ruotsalaisten politiikan tavoite on mahdollisimman pieni verovaroin rahoitettu julkinen sektori ja mahdollisimman matalat verot yrityksille ja yksityisille henkilöille. Tavoitteena on mahdollisimman vähän säädellyt työmarkkinat ja mahdollisimman heikko ammattiyhdistysliike, Katja Syvärinen sanoo vappupuheessaan.
Syvärisen mukaan hallituksen ensimmäiset kaksi vuotta näyttävät konkreettisesti, että politiikalla on väliä.
– Orpon-Purran hallitus on rikkonut luottamukseen perustuvat työmarkkinat muuttamalla lainsäädäntöä häikäilemättömästi työnantajan hyväksi. Hallitus on leikannut sosiaaliturvaa, erityisesti työttömiltä ja heidän perheiltään rakentaakseen halpatyömarkkinat kotimaiselle ja ulkomaiselle työlle.
Hallituksen toteuttamien ja päättämien sosiaaliturvaleikkausten jälkeen yli 844 000 eli lähes joka kuudes suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Hallituksen päätökset sysäävät köyhyyteen 100 000 uutta ihmistä ja arvioiden mukaan 17 000 lasta putoaa köyhyysrajan alapuolelle.
– Työttömien lapsiperheiden perusturva ei enää riitä arjen kuluihin, ja toimeentulotuen tarve kasvaa. Leikkaukset osuvat kipeimmin yksineläjiin ja yksinhuoltajiin. Suhteellisesti palkkaköyhien määrä kasvaa kolmanneksella. Mutta hallitus sanoi, että näin on tehtävä, ”koska ei ole rahaa”.
Syvärisen mukaan hallitus haikailee kasvutoimia, mutta toiminnallaan lisää työttömyyttä, köyhyyttä, ihmisten pahoinvointia ja valtion velkaantumista.
– Hallituksen todellisen tahtotilan paljastaa tuloverojen keventäminen erityisesti suurituloisilta ja yhteisöveron alentaminen kaikilta yrityksiltä, riippumatta siitä aikovatko ne investoida tai kasvaa.
Taka-askelia työelämän tasa-arvossa
Katja Syvärinen muistuttaa, että hallitus on ottanut taka-askelia työelämän tasa-arvossa. Määräaikaisten työsuhteiden lisääminen, työttömyysturvan leikkaaminen ja irtisanomissuojan heikentäminen osuvat kipeimmin naisvaltaisille aloille.
– Samalla kun työnantajille annetaan joustoa, lisätään työntekijöille epävarmuutta ja turvattomuutta.
Suomessa on totuttu olemaan esimerkkinä muille siitä, miten hyvin asioita voi hoitaa. Nyt tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi, kun esimerkkimaasta on tullut varoittava esimerkki siitä, että oikeudet ovat vain lainassa, jos niistä ei pidetä kiinni, Syvärinen sanoo.
Hänen mukaansa työmarkkinajärjestelmän murros pakottaa nyt kaikki osapuolet miettimään, voiko järjestelmää kehittää paremmaksi.
– Hallitus on valinnut heikentää yhteistoimintalain muutoksilla työntekijöiden asemaa erityisesti pienissä yrityksissä, joissa paikallisen sopimisen muutoksella työntekijöiden neuvotteluasemaa jo murrettiin. Sanelu ei ole parantamista, mutta reilu työnjaon täsmentäminen ja työntekijöiden osallisuuden lisääminen voisi parhaimmillaan myös sitouttaa.
– Liiton rooli ei ole tehdä vain puolesta, vaan yhdessä ja tukien. Tällainen muutos ei kuitenkaan ole mahdollinen ilman luottamusta ja varmuutta siitä, että ollaan oikeasti hakemassa myös yhteistä, ei vain omaa hyvää, Syvärinen tähdentää.
Lue koko uutinen linkistä